VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Ajankohtaiset koulutukset > Tietotekniikan koulutus (TT) > 2016 > Vuosi 1 > Sähkö ja magnetismi (ITTA0102)

Sähkö ja magnetismi

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: ITTA0102
Tyyppi: Pakollinen / Ammattiopinnot
OPS: TT 2016
Taso: Insinööri (AMK)
Opiskeluvuosi: 1 (2016-2017)
Laajuus: 3 op
Vastuuopettaja: Mäkinen, Seppo
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset lukuvuonna 2016-2017

Tot.Ryhmä(t)OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
6I-TT-2N1.9.2016 – 30.10.2016Jarmo Mäkelä, Seppo MäkinenSuomi22.8.2016 – 19.9.2016
7I-TT-1N6.3.2017 – 30.4.2017Jarmo MäkeläSuomi12.12.2016 – 16.1.2017

Suoritus rästissä? Katso toteutukset lukuvuonna 2019-2020.

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää sähköstatiikkaan ja sähkövirtaan liittyvät suureet ja yksiköt. Hän tuntee tavallisimmat sähkötekniset komponentit ja niiden käyttäytymisen. Opiskelija ymmärtää magneettisten ilmiöiden ja sähkömagnetismin perusteet, ja hän saa kuvan sähkömagneettisia ilmiöitä hallitsevista luonnonlaeista.

Opiskelijan työmäärä

81 h, josta lukujärjestykseen merkittyä lähiopiskelua 42 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Mekaniikka.

Sisältö

Sähköstatiikan suureet (sähkökenttä, sähkövaraus, jännite, kapasitanssi) ja komponentit, Coulombin laki, influenssi ja hankaussähkö (ihmiskehoon syntyvät staattiset varaukset), tasavirta, tasavirran suureet (resistanssi, virta) ja komponentit, magnetismi, magneettinen voima, Hall-jännite ja tähän liittyvät laitteet, induktio ja keskinäisinduktio (smg häiriöiden siirtyminen), muuntaja, vaihtovirta, vaihtovirran suureet (impedanssi, reaktanssi), sen synty ja sen komponentit (kela).

Opiskelumateriaali

Pentti Inkinen, Reijo Manninen, Jukka Tuohi: "Momentti 2, Insinöörifysiikka", Otava.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Opiskelu tapahtuu oppitunneilla, joilla käsitellään aihepiirin fysikaalisia teorioita, laskuesimerkkejä ja sovelluksia. Lisäksi opiskelijat ratkaisevat laskuharjoitustehtäviä itsenäisesti kotitehtävien muodossa. Opintojakson suoritukseen kuuluu myös laboratoriomittauksia. Mittaukset tehdään 3 opiskelijan pienryhmissä.

Arviointikriteerit

Arvosana 5: Opiskelija tuntee kaikki opintojaksolla käsitellyt fysiikan suureet ja yksiköt, ja ymmärtää niiden väliset yhteydet. Opiskelija osaa soveltaa opintojaksolla käsiteltyjä luonnonlakeja itsenäisesti monimutkaisten opintojakson alaan kuluvien ongelmien ratkaisemisessa.
Arvosana 3: Opiskelija tuntee suurimman osan opintojaksolla käsitellyistä fysiikan suureista ja yksiköistä, ja ymmärtää merkittävän osan niiden välisistä yhteyksistä. Opiskelija osaa soveltaa opintojaksolla käsiteltyjä luonnonlakeja opintojakson alaan kuluvien keskivaikeiden ongelmien ratkaisemisessa.
Arvosana 1: Opiskelija tuntee tärkeimmät opintojaksolla käsitellyt fysiikan suureet ja yksiköt, ja ymmärtää tärkeimmät niiden välisistä yhteyksistä. Opiskelija osaa soveltaa opintojaksolla käsiteltyjä luonnonlakeja opintojakson alaan kuluvien yksinkertaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Arviointimenetelmät

Opintojakson arvosana määräytyy kokeen, laskuharjoitusaktiivisuuden ja laboratoriotyöskentelyn perusteella. Opiskelijan tulee ratkaista vähintään 25 % annetuista kotitehtävistä, ja hänen tulee tehdä hyväksytysti kaikki laboratoriomittaukset.


Takaisin