VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Arkistoidut koulutukset > Seksuaalineuvonta (S-SE) > 2012 > Seksuaaliterveyden tietoperusta (SSE0102)

Seksuaaliterveyden tietoperusta

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: SSE0102
Tyyppi: Pakollinen / Ammattiopinnot
OPS: S-SE 2012
Taso: Erikoistumiskoulutus
Laajuus: 14 op
Vastuuopettaja: Alaniemi, Ritva
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa hakea näyttöä seksuaalineuvonnan tietoperustan rakentamiseksi. Opiskelija tuntee seksuaaliterveyden peruskäsitteet, seksuaalioikeudet ja seksuaalisuuden kehityksen elämän eri vaiheissa. Opiskelija osaa huomioida seksuaalikasvatuksessa asiakkaan kehitysprosessin tuomat haasteet. Opiskelija hahmottaa seksuaalisuuden moninaisuuden ja soveltaa eksuaalineuvonnassa tietoa eri kulttuureista. Opiskelija hahmottaa seksuaaliterveyden toiminnallisista häiriöitä ja sairauksien/vammaisuuden vaikutuksia ja haasteita seksuaalineuvonnalle. Opiskelija ymmärtää seksuaalisen väkivallan kokeneiden asiakkaiden kokemuksia ja osaa ohjata asiakasta hoitoon liittyvissä valinnoissa.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä 373h. Työjärjestyksessä olevaa opiskelua 84h, itsenäistä opiskelua 289h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita

Sisältö

Näyttöön perustuva seksuaalineuvonta. Seksuaaliterveyden peruskäsitteet ja seksuaalioikeudet. Seksuaalisuus elämän eri vaiheissa ja kulttuureissa. Seksuaalisuuden moninaisuus ja sen haasteet. Seksuaalisuuden terveydelliset haasteet. Seksuaalisuus ja väkivalta. Seksuaalikasvatus

Opiskelumateriaali

Apter D., Väisälä L., Kaimola K. 2007. Seksuaalisuus. Duodecin. Ryttyläinen K., Valkama S. 2010. Seksuaalisuus hoitotyössä. Helsinki, Edita. Brusila P. 2008. Seksuaalisuus ja kulttuurierot. Duodecim. Virtanen J. 2002. Kliininen seksologia. Vantaa, WSOY. Kontula O. 2008. Halu & intohimo: tietoa suomalaisesta seksistä. Helsinki, Otava. Brusila P., Hyvärinen S., Kallio M., Porras K., Sandberg T. 2009. Eikö se kuulu kellekään. Rohkene kohdata seksuaalisesti kaltoinkohdeltu nuori. Väestöliitto. Vilkka H. 2010. Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen. Juva, WS Bookcell Oy. Leino-Kilpi H., Välimäki M. 2008. Etiikka hoitotyössä. Vantaa, WSOY. Bildjuschkin K., Ruuhilahti S. 2010. Selkee. Turun kaupunki, sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja, 6/2010. Bildjuschkin K., Ruuhilahti S. 2009. Seksiä vaatteet päällä.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot 80h, ryhmätyöt 96h

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija tietää seksuaaliterveyden ja seksuaalisuuden perusteet. Opiskelija tietää seksuaalineuvonnan perusteet ja merkityksen.
Taso 3: Opiskelija ymmärtää seksuaaliterveyden ja seksuaalisuuden perusteet. Opiskelija ymmärtää seksuaalineuvonnan perusteet ja merkityksen.
Taso 5: Opiskelija soveltaa ja arvioi seksuaaliterveyden ja seksuaalisuuden perustietoa seksuaalineuvonnassa.

Arviointimenetelmät

Kirjallinen koe, ryhmätyöt, oppimispäiväkirja, verkkotehtävä (numeerinen arviointi)


Takaisin