VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Ajankohtaiset koulutukset > Tietotekniikan koulutus (TT) > 2017 > Vuosi 1 > Lähiverkot (ITTP0801)

Lähiverkot

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: ITTP0801
Tyyppi: Pakollinen / Perusopinnot
OPS: TT 2017
Taso: Insinööri (AMK)
Opiskeluvuosi: 1 (2017-2018)
Laajuus: 5 op
Vastuuopettaja: Virtanen, Antti
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset lukuvuonna 2017-2018

Tot.Ryhmä(t)OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
2I-TT-1N8.1.2018 – 6.4.2018Antti Virtanen, Kalevi Ylinen, Hannu Teulahti, Birgitta MartinkauppiSuomi11.12.2017 – 15.1.2018

Suoritus rästissä? Katso toteutukset lukuvuonna 2020-2021.

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija tuntee tietoverkkojen peruskäsitteet ja teknologiat. Hän on tutustunut kahteen tärkeimpään tietoverkkojen suunnittelu- ja toteutusmalliin: OSI ja TCP/IP, ja hän ymmärtää kerros- ja kehysajattelun tietoverkoissa. Opiskelija tutustuu TCP/IP-mallin kerroksiin yksityiskohtaisesti ymmärtääkseen niiden tehtävät ja palvelut. Opintojaksolla keskitytään fyysiseen kerrokseen, siirtoyhteys- (Ethernet) sekä verkkokerrokseen (IP). Opiskelija tutustuu lähiverkkon (LAN) laitteisiin ja tietoverkon osoitejärjestelmiin, tuntee yleiskaapeloinnin ja LANin arkkitehtuurin, sekä osaa suunnitella pienen lähiverkon. Hän kykenee etsimään tietoverkoista vikoja tavallisimpien Windows-työkalujen ja Wireshark-ohjelman avulla.

Opiskelijan työmäärä

135 h, josta lukujärjestykseen merkittyä lähiopetusta 70 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Digitaalitekniikka.

Sisältö

Lähiverkon palvelut. Digitaalinen tiedonsiirto ja parikaapeliverkkoihin liittyvät mittaukset. Lähiverkkojen verkkojen arkkitehtuuri; topologiat, väylänvaraus, yleiskaapelointi sekä aktiivilaitteet. OSI- ja TCP/IP-mallit sekä niihin liittyvä standardointi. Ethernet-standardi. TCP/IP-verkkojen ydinpalvelut: nimipalvelu, IP-numerot ja aliverkot, reitityksen perusteet sekä ARP. Myös IP-osoitteiden jakelu ja osoitemuunnos. Komentotulkin työkalut ja Wireshark vianselvityksessä.

Opiskelumateriaali

Forouzan, B. A., Data communications and networking, New York, McGraw-Hill, 2013, 5th International edition. Hakala M., Vainio M., Tietoverkon rakentaminen, Docendo, 2005. Granlund Kaj, Tietoliikenne, Docendo, 2007. Opettajan tuottama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, laboraatiot.

Arviointikriteerit

Arvosana 5: Opiskelija ymmärtää suurimman osan käsitellyistä käsitteistä, pystyy soveltamaan niitä sekä osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pienen lähiverkon monipuolisin palveluin sekä pystyy vaativaan vianselvitykseen.
Arvosana 3: Opiskelija ymmärtää huomattavan määrän käsitellyistä käsitteistä, pystyy soveltamaan niitä sekä osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pienen lähiverkon peruspalveluin sekä pystyy vianselvitykseen.
Arvosana 1: Opiskelija ymmärtää käsitellyn aiheen peruskäsitteet, pystyy soveltamaan niitä sekä osaa toteuttaa ja testata pienen lähiverkon sekä pystyy yksinkertaiseen vianselvitykseen.

Arviointimenetelmät

Kotitehtävät, harjoitustyöt, laboraatiot, tentti.

Lisätietoja

Vastuuorganisaatio: VAMK


Takaisin