VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Ajankohtaiset koulutukset > Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen lisäkoulutus (SHLM) > 2019 > Farmakologia ja lääkkeen määrääminen (SLM1003)

Farmakologia ja lääkkeen määrääminen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: SLM1003
Tyyppi: Pakollinen
OPS: SHLM 2019
Taso: Täydennyskoulutus yms.
Laajuus: 12 op
Vastuuopettaja: Autio, Päivi
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset

Tot.Ryhmä(t)OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
2S-LM-128.8.2019 – 24.5.2020Päivi AutioSuomi26.8.2019 – 9.9.2019

Osaamistavoitteet

Kykenee lääkkeitä valitessaan ja määrätessään soveltamaan tehokkaan, turvallisen, taloudellisen ja tarkoituksenmukaisen lääkehoidon periaatteita. Hallitsee farmakologian ja lääkeainetoksikologian perusteet ja kykenee soveltamaan niitä työssään. Ymmärtää ja kuvaa lääkeaineiden vaiheet elimistössä, niihin vaikuttavat tekijät sekä vaikutuskohteet elimistössä. Hallitsee tärkeimpien lääkeaineryhmien vaikutusmekanismit, hoidollisen käytön perusteet sekä lääkkeisiin liittyvät haitta- ja yhteisvaikutukset. Tuntee yksilöllisen lääkehoidon vaatimukset ja periaatteet sekä osaa analysoida lääkkeiden valintaan, niiden annokseen ja hoidon toteuttamiseen vaikuttavia tekijöitä farmakologian perustietoja soveltaen. Osaa tunnistaa ja ohjata edelleen lääkehoidon kokonaisarviointia tarvitsevat potilaat.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä 324 h
Lähiopetusta 6h
Itsenäistä opiskelua 318

Sisältö

Yleisfarmakologia: farmakodynamiikka ja farmakokinetiikka: lääkeaineiden vaiheet elimistössä ja niihin vaikuttavat tekijät, lääkeaineiden vaikutustavat ja -kohteet elimistössä. Lääkehoidon erityiskysymyksiä: yksilöllisen lääkehoidon periaatteet ja merkitys. Tärkeimpien lääkeaineryhmien käyttö sairauksien hoidossa. Lääkeaineryhmien tärkeimpien edustajien ominaisuudet. Kliininen toksikologia. Selkeä ja yksiselitteinen resepti. Lainsäädännön ja ohjeiden soveltaminen reseptin kirjoittamisessa ja uusimisessa. Lääkevaihto, viitehintajärjestelmä ja lääkkeiden korvattavuuteen liittyvät lait, asetukset ja määräykset. Lääkkeiden valintaan, annokseen ja hoidon toteuttamiseen vaikuttavia tekijöitä farmakologian perustietoja soveltaen. Tavallisimpia lääkehoidon ongelmatilanteita. Yksilöllisen lääkehoidon periaatteet, lääkehoidon monitorointi. Keskeisten terapiaryhmien lääkehoito ja lääkehoidon erityiskysymyksiä.

Opiskelumateriaali


Pakollinen kirjallisuus:
Pelkonen, O. & Ruskoaho, H. (toim.) Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Kustannus Oy Duodecim, Uusin painos soveltuvin osin. TAI
Koulu, M.  & Mervaala, E. (toim.) Farmakologia ja toksikologia. Medicina, Bookwell Oy, Porvoo. Uusin painos soveltuvin osin  TAI
Neuvonen, PJ. Himberg, J-J., Huupponen, R., Kivistö K. & Ylitalo P. (toim.) Kliininen farmakologia ja lääkehoito. Kandidaattikustannus Oy, Uusin painos soveltuvin osin.

Ajantasainen lainsäädäntö, joka liittyy lääkkeen määräämiseen ja toimittamiseen:
Lääkelaki siltä osin, miten liittyy viitehintajärjestelmään 37a§, 57 b§.
STM:n asetus lääkkeen määräämisestä (1088/2010)
Fimean määräys (2/2016) Lääkkeiden toimittaminen        
Laki sähköisestä lääkemääräyksestä (61/2007) ja
Asetus sähköisestä lääkemääräyksestä (485/2008)

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Virtuaalinen opiskelumateriaali, aloitusluento farmakologiasta 1h ja reseptiopista 4h.

Arviointimenetelmät

Farmakologian tentti (numeerinen arviointi 0-5) , reseptiopin tentti (hyväksytty/hylätty).

Lisätietoja

Verkko-opintojen toteutusaikataulu annetaan opiskelijoille erikseen. Opetus toteutetaan verkko-opintoina Kuopion yliopistosta ja opetuksen toteutuksesta vastaa Hannu Raunio, Kuopion yliopisto.


Takaisin