Väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | SH00BC35 |
OPS: | SH 2021VK |
Taso: | Sairaanhoitaja (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 1 (2022) |
Lukukausi: | Kevät |
Laajuus: | 3 op |
Vastuuopettaja: | Saikkonen, Sanna |
Opetuskieli: | Suomi |
Toteutukset vuonna 2022
Tot. | Ryhmä(t) | Opiskeluaika | Opettaja(t) | Kieli | Ilmoittautuminen |
---|---|---|---|---|---|
3002 | SH2021-1A | 1.8.2021 – 31.7.2022 | Sanna Saikkonen | Suomi | 1.8.2021 – 6.9.2021 |
3003 | SH2021-1B | 1.8.2021 – 31.7.2022 | Helena Leppänen | Suomi | 1.8.2021 – 6.9.2021 |
3004 | SH2021-1CK | 1.1.2022 – 31.7.2022 | Sanna Saikkonen | Suomi | 1.12.2021 – 10.1.2022 |
3005 | SH2021-1DK | 1.1.2022 – 31.7.2022 | Kirsi Lehtola, Sanna Saikkonen | Suomi | 1.12.2021 – 10.1.2022 |
3006 | SH2021V-1K | 1.1.2022 – 31.7.2022 | Helena Leppänen | Suomi | 1.12.2021 – 10.1.2022 |
3007 | SH2021-1C | 1.8.2021 – 31.7.2022 | Helena Leppänen | Suomi | 1.8.2021 – 6.9.2021 |
3008 | SH2022-1A | 22.8.2022 – 31.12.2022 | Kirsi Lehtola | Suomi | 1.8.2022 – 6.9.2022 |
3009 | SH2022-1B | 1.8.2022 – 31.12.2022 | Kirsi Lehtola | Suomi | 1.8.2022 – 6.9.2022 |
Suoritus rästissä? Katso toteutukset lukuvuonna 2024-2025.
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa soveltaa ajankohtaista terveyden edistämisen tutkimustietoa ja muuta näyttöä asiakas/potilastyössä. Opiskelija tunnistaa asiakkaidensa/potilaidensa terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville (elintapojen näkökulma). Tunnistaa olemassa olevia ja uusia terveysuhkia (väestötasolla) sekä osaa tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä yhteensä: 80h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua 39h
- mistä itsenäistä opiskelua 41 h
Oman oppimisen arviointi 1 h sisältyy lähiopetukseen.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Sisältö
Terveyden ja sairauden periaatteet. Kansanterveys, terveyden edistäminen ja preventio, perusterveydenhuolto. Terveyden edistämisen normi- resurssi- ja informaatio-ohjaus. Terveyden edistämisen etiikka. Elintapojen yhteydet terveyteen. Elintapojen riskikäyttäytymisen ja tapaturmariskien ehkäisy, varhainen tunnistaminen ja tuen kohdentaminen tukea tarvitseville.
Opiskelumateriaali
Savola, Koskinen-Ollonqvist. Terveyden edistäminen esimerkein. Käsityksiä ja selityksiä. Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja -sarja 3/2005. Terveyden edistämisen keskus ry 2015. Soveltuvin osin.
Suomalaiset ravitsemussuositukset. - ravinto ja liikunta tasapainoon. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2005. Edita Publishing Oy.
www.finelli.fi
Ravitsemuksen skhole.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luento, harjoitukset, oppimispäiväkirja, oppimiskeskustelut, verkotettu opetus
Arviointikriteerit
Taso 5
opiskelija osaa
- itsenäisesti ja asiakaslähtöisesti tunnistaa keskeisimmät terveyteen vaikuttavat tekijät
- etsiä, käyttää ja arvioida näyttöön perustuvaa tietoa hyödyntäen sitä hoitotyön kehittämisessä
- toimia itsenäisesti ja asiakaslähtöisesi ennaltaehkäisevästi terveysriskejä välttäen terveyttä edistäen
Taso 3
opiskelija osaa
- itsenäisesti tunnistaa keskeisimmät terveyteen vaikuttavat tekijät
- perustellusti etsiä ja käyttää näyttöön perustuvaa tietoa
- itsenäisesti toimia ennaltaehkäisevästi terveysriskejä välttäen terveyttä edistäen
Taso 1
opiskelija osaa
- ohjatusti tunnistaa keskeisimmät terveyteen vaikuttavat tekijät
- etsiä ja käyttää näyttöön perustuvaa tietoa
- ohjatusti toimia ennaltaehkäisevästi terveysriskejä välttäen terveyttä edistäen
Arviointimenetelmät
tehtävä, tentti, arviointi ( 0-5 )
Opintojakson palautteen antaminen Spark-ohjelmalla