Terveyden lähtökohdat
Rakennetyyppi: | Opintokokonaisuus |
---|---|
Koodi: | SSHP1300 |
Tyyppi: | Pakollinen / Perusopinnot |
OPS: | SH 2014 |
Taso: | Sairaanhoitaja (AMK) |
Laajuus: | 6 op |
Vastuuopettaja: | Salmu, Marita |
Opetuskieli: | Suomi |
Osaamistavoitteet
Opiskelija kuvaa ihmisen rakennetta ja toimintaa kokonaisuutena. Opiskelija tietää anatomian ja fysiologian peruskäsitteet suomeksi ja latinaksi. Opiskelija nimeää ja kuvaa mikrobit, tartuntatavat ja elimistön puolustusmekanismit. Opiskelija tuntee aseptisen työskentelyn periaatteet sekä sairaalainfektioiden taustan ja kuvaa ennaltaehkäisyn ja hoidon perusteet. Opiskelija ymmärtää tautien syntyyn vaikuttavat tekijät ja tuntee yleisimmät patologiset muutokset. Opiskelija kuvaa ravintoaineet tehtävineen, määrittää ravinnon tarpeen ja perustelee ravintosuositukset.
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä yhteensä: 162 h
- mistä ohjattua opiskelua: 85 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 77 h
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Sisältö
Anatomia ja fysiologia I. Mikrobiologian perusteet. Patologian perusteet. Ravitsemus.
Opiskelumateriaali
Nienstedt, Hänninen, 2009. Ihmisen fysiologia ja anatomia, WSOY.
Muu ilmoitettava materiaali.
Suositeltava kirjallisuus:
Karhumäki,E., Jonsson,A. & Saros, M.2005. Mikrobit hoitotyön haasteena. Helsinki. Edita
Suomen kuntaliitto. Infektioiden torjunta sairaalassa. Uusin painos.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot 91 h, verkko-opinnot 24 h
Arviointikriteerit
Taso 5
Opiskelija osaa:
- kuvata terveyden luonnontieteelliset perusteet ammatillisin käsittein myös latinaksi.
- kuvata terveyden riskitekijät, niiden syyt ja ennaltaehkäisyn sekä tautien syntyyn vaikuttavat tekijät.
- kuvata ravintoaineet tehtävineen, ravinnontarpeen ja ravitsemussuositukset
Taso 3
Opiskelija osaa:
- kuvata terveyden luonnontieteelliset perusteet pääpiirteissään ammatillisin käsittein myös latinaksi.
- kuvata keskeisiä terveyden riskitekijöitä, niiden syitä ja ennaltaehkäisyä sekä tautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä.
- kuvata keskeiset ravintoaineet, ravinnontarpeen ja ravitsemussuositukset
Taso 1
Opiskelija osaa:
- kuvata tärkeimmät terveyden luonnontieteelliset perusteet pääpiirteissään ammatillisin käsittein myös latinaksi.
- kuvata terveyden riskitekijöitä, niiden syitä ja ennaltaehkäisyn periaatteita sekä tautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä
- kuvata keskeisiä ravintoaineita ja ravinnontarpeita sekä luetella vallitsevat ravitsemussuositukset
Arviointimenetelmät
Anatomian ja fysiologian kirjallinen koe 75%, patologian kirjallinen koe 25%: numeerinen arvointi (0-5).
Oppimistehtävät: arviointi suoritettu/hylätty.