VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Ajankohtaiset koulutukset > Sosionomikoulutus (SA) > 2025 > Vuosi 3 > Perheiden tukeminen (SA00BU87)

Perheiden tukeminen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: SA00BU87
OPS: SA 2025
Taso: Sosionomi (AMK)
Opiskeluvuosi: 3 (2027-2028)
Lukukausi: Kevät
Laajuus: 5 op
Vastuuopettaja: Järvelä, Tiina
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Osaa tukea lapsen ja perheiden kasvua kohti aktiivista yhteisön jäsenyyttä (lapsen vertaissuhteet yhteisössä ja perhetyön näkökulma)
Osaa arvioida lapsen ja perheen sosiaalisen tuen tarvetta
Osaa tunnistaa ja arvioida lasten ja perheiden hyvinvoinnin riskitekijöitä sekä vahvistaa lapsen ja perheen hyvinvointia oikein kohdennetulla tuella hyödyntäen perhetyön ja lastensuojelun osaamistaan varhaiskasvatuksessa
Osaa vahvistaa perheiden osallisuutta ja osaa ohjata perheitä erilaisten palveluiden pariin (palveluohjaus) ja moniammatillisuus
Osaa tukea vanhemmuudessa ja toimia asiantuntijana varhaiskasvatusyksikössä
Osaa kehittää perheiden erilaisia tukemisen keinoja
Ymmärtää kulttuurisensitiivisen työn merkityksen osana perheitä tukevaa työtä.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 h = 135 h

Sisältö

luennot
vierailijat/ vierailut
ryhmätyöt
toiminnalliset harjoitukset

Opiskelumateriaali

Jallinoja, R., Hurme, H. & Jokinen, K. (toim). (2014). Perhetutkimuksen suuntauksia. Gaudeamus. Soveltuvin osin. (myös e-kirjana)

Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura. Nuorten elinolot -vuosikirja, 2020. Soveltuvin osin. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020110489259

Julkaisut ja materiaalit vanhemmuuden tueksi - Väestöliitto.fi

Lisäksi muu opintojakson Moodle- alustalla ilmoitettu materiaali.

Arviointikriteerit

Numeerinen 1-5

Arvosana 1–2: Välttävä / Tyydyttävä osaaminen
Opiskelija tunnistaa perheiden tukemiseen liittyviä keskeisiä käsitteitä, palveluita ja lainsäädännön perusteita. Opiskelija kuvaa tukemisen menetelmiä lähinnä yksilön tai perheen näkökulmasta ilman syvempää ammatillista tai rakenteellista tarkastelua. Oppimistehtävissä esiintyy sisällöllisiä tai rakenteellisia puutteita; lähteiden käyttö on tehtävissä niukkaa tai puutteellista. Ammatillinen ote ja eettinen pohdinta ovat pinnallisia tai osittain puuttuvia.

Arvosana 3: Hyvä osaaminen
Opiskelija ymmärtää perheiden tukemisen keskeiset periaatteet, palvelurakenteen ja lainsäädännön soveltamisen käytännössä. Opiskelija osaa soveltaa tukemisen menetelmiä ja lähestymistapoja asiakaslähtöisesti ja eettisesti. Opintojakson aikana opiskelija osoittaa selkeää rakenteellista ja sisällöllistä osaamista, sekä hyödyntää ajankohtaisia lähteitä. Opiskelija tunnistaa ammatillisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön merkityksen perheiden tukemisessa.

Arvosana 4–5: Kiitettävä / Erinomainen osaaminen
Opiskelija osoittaa syvällistä ymmärrystä perheiden monimuotoisuudesta ja tukemisen ilmiöistä sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Opiskelija analysoi ja arvioi tukemisen keinoja kriittisesti, soveltaen monialaisia näkökulmia ja näyttöön perustuvaa tietoa. Opiskelija osoittaa oma-aloitteisuutta ja kehittävää työotetta. Opiskelija osaa toimia ammatillisesti ja vuorovaikutteisesti perheiden, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa.


Takaisin