Budgetering och ekonomiplanering
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | RRA0602 |
Tyyppi: | Pakollinen / Ammattiopinnot |
OPS: | R-TR 2012 |
Taso: | Restonomi (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 2 (2013-2014) |
Laajuus: | 3 op |
Vastuuopettaja: | Hautamäki, Timo |
Opetuskieli: | Ruotsi |
Osaamistavoitteet
Studeranden inser betydelsen av ekonomisk planering och uppföljning, kan använda olika planeringsverktyg för att leda och fatta beslut inom ett branschföretag.
Opiskelijan työmäärä
Arbetsmängd totalt 81 timmar, varav:
- schemalagda studier 39 timmar
- självständiga studier 42 timmar
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Kannattavuuslaskenta
Sisältö
Branschens nyckeltal, investeringar, driftskapital och kapitalbehov, finansieringskällor, prognostiserat medelköp, försäljningsprognos, planering av arbetskraftskostnader, resultatprognos, återbetalning av lån och lånekostnader.
Opiskelumateriaali
J. Ahonen, T. Koskinen & T. Romero. 2009. Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Restamark. Luku 10: Taloussuunnitelma sekä siihe kuuluvat liitteet.
Selander, K. & Valli, V. (2007) Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla. WSOY
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Föreläsningar, smågruppsarbete, självständiga studier, distansuppgift.
Arviointikriteerit
5 = studeranden har en utmärkt förståelse av betydelsen av ekonomisk planering, har utmärkt kunskap i den ekonomiska planeringens teori samt kan på ett utmärkt sätt självständigt tillämpa denna kunskap
3 = studeranden har en god förståelse av betydelsen av ekonomisk planering, har god kunskap i den ekonomiska planeringens teori samt kan självständigt tillämpa denna kunskap.
1 = studeranden har en begränsad förståelse av betydelsen av ekonomisk planering, har kunskap i den ekonomiska planeringens mest centrala teori samt kan under handledning tillämpa denna kunskap.
Arviointimenetelmät
- Tentamen, 60 %
- Uppgift: Budget till affärsverksamhetsplanen (se studieperiod RTA0401 Företagsamhet II eller RMA0401 Yrittäjyys II), 40 %
- Numerisk bedömning (0-5).