Smaker från när och fjärran
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | RRS2201 |
Tyyppi: | Pakollinen valinnainen (vaihtoehtoinen) / Ammattiopinnot |
OPS: | R-RB 2007 |
Taso: | Restonomi (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 3 (2009-2010) |
Laajuus: | 4 op |
Vastuuopettaja: | Martin, Elina |
Opetuskieli: | Ruotsi |
Osaamistavoitteet
Studerande förstår skillnaden mellan olika matkulturer och vad som påverkar utvecklineg av dem. Den studerande blir bekant med olika världsdelars matkultur och kan beskriva vilka saker som är typiska för dem. Den studerande är medveten om vilka saker som påverkar mattrender.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Matproduktion, tillredning och servering av specialrätter, måltisdkunskap.
Sisältö
Faktorer som påverkar matkulturernas utveckling. Matkulturer i de olika världsdelarna. Utvecklingen av restuarangrätter på 1900-talet. Mat och dryckeskombinationer, planering av måltidshelheter.
Opiskelumateriaali
- Sillanpää, M. 1999, Happamasta makeaan - Suomalaisen ruoka- ja tapakulttuurin kehitys.
Vantaa. Hyvää Suomesta.
- Johson-Bell, L. Good food fine wine 1999. London.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Föreläsningar, demonstrationer, handledda övningar, praktiskt arbete, pisteopetus.
Arviointimenetelmät
Aktivt deltagande i praktiska övningar, kursarbete, övningsarbete.