VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Arkistoidut koulutukset > Hotell- och restaurangbranschen (R-RB) > 2007 > Vuosi 1 > Turismens verksamhetsmiljö (RRA0301)

Turismens verksamhetsmiljö

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: RRA0301
Tyyppi: Pakollinen / Ammattiopinnot
OPS: R-RB 2007
Taso: Restonomi (AMK)
Opiskeluvuosi: 1 (2007-2008)
Laajuus: 6 op
Vastuuopettaja: Smeds, Peter
Opetuskieli: Ruotsi

Osaamistavoitteet

Målet är att studeranden får en heltäckande bild av turism som en global och växande företeelse samt dess historiska bakgrund. Turismnäringens olika sektorer presenteras så att studeranden förstår turismens olika dimensioner och dess sociala, ekonomiska samt miljöinverkan på verksamhetsmiljön. Turismen betraktas utgående från en geografisk referensram. Resenärens egenskaper och motivationsfaktorer. Turismforskning samt de mest centrala informationskällorna inom turismnäringen blir bekanta för studerandena.

Opiskelijan työmäärä

Arbetsmängd totalt: 162
-varav studier insatta i arbetsfördelningen 81
- föreläsningar 32
- aktiv frågeställning 8
- undervisningsdiskussion 18
- handledning, presentation och utvärdering av
gruppinlärningsuppgifter 20
- tent 3
- en del av närundervisningen förverkligas virtuellt (web-baserat)
-varav självständiga studier 81
- planering, inlärningsuppgifter, förberedelse för tent, web-baserade studier 81

Flerforms-studeranden
Arbetsmängd totalt: 162
-varav studier insatta i arbetsfördelningen 36
-varav självständiga studier 126

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Nej

Sisältö

Turismens kluster och dess verksamhet. Turismformer. Turismens centrala begrepp och teorier. Turismens skjut- och dragkrafter. Finlands förutsättningar som turismdestination. Turismens inverkningar. Motivationsfaktorer för resande. Turismens historia.

Opiskelumateriaali

- Vuoristo, K-V. 2002. Matkailun muodot. Porvoo. WSOY.
- Vuoristo, K-V. - Vesterinen, N. 2001. Lumen ja suven maa, Suomen matkailumaantiede. Porvoo. WSOY.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Utformning av en helhetsbild, aktiv frågeställning, aktiverande föreläsning, undervisningsdiskussion, gruppinlärningsuppgifter, nät-undervisning.

Arviointikriteerit

Utmärkt 5

Kan utvärdera, klassificera, förklara och argumentera särdrag samt begrepp relaterade till turism fenomenet. Kan helhetsbetonat / holistiskt analysera turismens verksamhetsmiljö.


God 3

Kan tillämpa turismnäringens särdrag och begrepp i de rätta situationerna samt kan analysera dem i en specifik verksamhetsmiljö


Tillfredsställande 1

Känner igen turismnäringens särdrag samt begrepp och kan beskriva dem i en specifik verksamhetsmiljö

Arviointimenetelmät

Studieperioden delas in i två separata delar. Båda delarna utvärderas utgående från grupparbetsprov samt tentamen på en numerisk skala (0-5). Tentamen utgör 60% av utvärderingen och grupparbetena 40%. Aktivt deltagande i närundervisningen är en förutsättning för en godkänd prestation. Numerisk bedömning (0-5).


Takaisin