Kannattavuuslaskenta
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | RHA0601 |
Tyyppi: | Pakollinen / Ammattiopinnot |
OPS: | R-MR 2012V |
Taso: | Restonomi (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 2 (2013-2014) |
Laajuus: | 3 op |
Vastuuopettaja: | Lehtimäki, Harri |
Opetuskieli: | Suomi |
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laatia erilaisiin tarpeisiin katetuottolaskelmia, arvioida kannattavuutta ja tehokkuutta sekä hinnoitella tuotteita ja palveluita. Hän hallitsee myös taloudellisen ajattelun.
Opiskelijan työmäärä
luennot, harjoitukset ja tentti 39 h, tenttiin valmistautuminen 10 h, itsenäinen työskentely ja reflektointi 40 h
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Ei vaadita edeltäviä opintoja / esitietoja
Sisältö
Yleiskuvan muodostuminen sisäisestä laskentatoimesta, kustannuskäsitteet, katetuottolaskenta, kriittinen piste ja varmuusmarginaali, suoritekalkyylit, lisäyslaskenta, hinnoittelulaskelmat, arvonlisäverotus kannattavuuslaskelmissa, matkapakettien hinnoittelu.
Opiskelumateriaali
Selander, Kai - Valli, Vuokko uusin painos. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla. Helsinki. WSOY Oppimateriaalit Oy.
- Luentomateriaali.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu.
Arviointikriteerit
5 opiskelija osaa perustella asiantuntijatehtävissä toimiessaan tekemiään ratkaisuja. Hän tunnistaa alan kehittämistarpeita.
3 opiskelija osaa käyttää keskeisiä käsitteitä tehtävissä ja ymmärtää taustalla olevat teoreettiset lähtökohdat. Hän osaa määritellä alansa asiantuntija-alueen.
1 opiskelija tunnistaa ja ymmärtää keskeiset teoriat, periaatteet ja menetelmät. Hän tunnistaa alansa asiantuntijuusalueen.
Arviointimenetelmät
Tentti, aktiivinen osallistuminen. Numeerinen arviointi (0-5). Kokeen arvosana muodostaa loppuarvosanan. Loppuarvosanan pyöristys 4,25 -> 5 jne.