Budjetointi ja taloussuunnittelu
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | RHA0602 |
Tyyppi: | Pakollinen / Ammattiopinnot |
OPS: | R-HR 2007 |
Taso: | Restonomi (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 2 (2008-2009) |
Laajuus: | 3 op |
Vastuuopettaja: | Hautamäki, Timo |
Opetuskieli: | Suomi |
Toteutukset lukuvuonna 2008-2009
Tot. | Opiskeluaika | Opettaja(t) | Kieli | Ilmoittautuminen |
---|---|---|---|---|
3 | 25.8.2008 – 2.5.2009 | Timo Hautamäki | Suomi | 15.8.2008 – 31.8.2008 |
Osaamistavoitteet
Opiskelija sisäistää taloudellisen suunnittelun ja seurannan merkityksen, osaa käyttää erilaisia suunnitteluvälineitä alan yrityksen toiminnan ohjaamisessa ja päätöksenteossa.
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä yhteensä 81 tuntia, mistä:
- työhjärjestyksessä olevaa opiskelua 18 tuntia
- itsenäistä opiskelua 63 tuntia.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Kannatavuuslaskenta
Sisältö
Alan tunnusluvut, investoinnit ja liikepääoma, rahoituslähteet, ennustettu keskiostos, keskiostokseen perustuva myyntiennuste, työvoimakustannusten suunnittelu, tulosennuste ja lainojen takaïsinmaksu
Opiskelumateriaali
- Ahonen, Koskinen & Romero (2009) Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Restamark. Luku 10 Taloussuunnitelma ja siihen kuuluvat liitteet.
- Selander, K. & Valli, V. 2007. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu ja ravitsemisalalla. WSOY.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Keskustelevat luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu, opintojakson sisältöä kattava etätehtävä.
Arviointikriteerit
5 = opiskelijalla ymmärtää erinomaisesti taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa erinomaisesti taloussuunnittelun teorian ja osaa itsenäisesti soveltaa tätä osaamistaan.
3 = opiskelijalla ymmärtää hyvin taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa hyvin taloussuunnittelun teorian ja osaa itsenäisesti soveltaa tätä osaamistaan.
1 = opiskelijalla ymmärtää taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa taloussuunnittelun teorian ja osaa ohjatusti soveltaa tätä osaamistaan.
Arviointimenetelmät
- Tentti, 60 %
- Tehtävä: liiketoimintasuunnitelman budjetti (katso opintojakso RMA0401 Yrittäjyys II ), 40 %
- Numeerinen arviointi (0-5).