VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Arkistoidut koulutukset > Hotelli- ja ravintola-ala (R-HR) > 2006 > Vuosi 2 > Kannattavuuslaskenta (RHA0601)

Kannattavuuslaskenta

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: RHA0601
Tyyppi: Pakollinen / Ammattiopinnot
OPS: R-HR 2006
Taso: Restonomi (AMK)
Opiskeluvuosi: 2 (2007-2008)
Laajuus: 3 op
Vastuuopettaja: Lehtimäki, Harri
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset lukuvuonna 2007-2008

Tot.OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
327.8.2007 – 7.3.2008Harri LehtimäkiSuomi17.8.2007 – 7.9.2007
427.8.2007 – 7.3.2008Harri LehtimäkiSuomi17.8.2007 – 7.9.2007

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa laatia erilaisiin tarpeisiin katetuottolaskelmia, arvioida kannattavuutta ja tehokkuutta sekä hinnoitella tuotteita ja palveluita. Hän hallitsee myös taloudellisen ajattelun.

Opiskelijan työmäärä

luennot, harjoitukset ja tentti 39 h, tenttiin valmistautuminen 10 h, itsenäinen työskentely ja reflektointi 40 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Ei vaadita edeltäviä opintoja / esitietoja

Sisältö

Yleiskuvan muodostuminen sisäisestä laskentatoimesta, kustannuskäsitteet, katetuottolaskenta, kriittinen piste ja varmuusmarginaali, suoritekalkyylit, lisäyslaskenta, hinnoittelulaskelmat, arvonlisäverotus kannattavuuslaskelmissa, matkapakettien hinnoittelu.

Opiskelumateriaali

Selander, Kai - Valli, Vuokko uusin painos. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla. Helsinki. WSOY Oppimateriaalit Oy.
- Luentomateriaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu.

Arviointikriteerit

5 opiskelija osaa perustella asiantuntijatehtävissä toimiessaan tekemiään ratkaisuja. Hän tunnistaa alan kehittämistarpeita.
3 opiskelija osaa käyttää keskeisiä käsitteitä tehtävissä ja ymmärtää taustalla olevat teoreettiset lähtökohdat. Hän osaa määritellä alansa asiantuntija-alueen.
1 opiskelija tunnistaa ja ymmärtää keskeiset teoriat, periaatteet ja menetelmät. Hän tunnistaa alansa asiantuntijuusalueen.

Arviointimenetelmät

Tentti, aktiivinen osallistuminen. Numeerinen arviointi (0-5). Kokeen arvosana muodostaa loppuarvosanan. Loppuarvosanan pyöristys 4,25 -> 5 jne.


Takaisin