Talousmatematiikan perusteet
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
---|---|
Koodi: | RHP0501 |
Tyyppi: | Pakollinen / Perusopinnot |
OPS: | R-HR 2005 |
Taso: | Restonomi (AMK) |
Opiskeluvuosi: | 1 (2005-2006) |
Laajuus: | 3 op |
Vastuuopettaja: | Peltola, Mikko |
Opetuskieli: | Suomi |
Toteutukset lukuvuonna 2005-2006
Tot. | Opiskeluaika | Opettaja(t) | Kieli | Ilmoittautuminen |
---|---|---|---|---|
1 | 2.1.2006 – 16.6.2006 | Pirkko Salmo | Suomi | 5.12.2005 – 2.1.2006 |
2 | 6.3.2006 – 24.5.2006 | Pirkko Salmo | Suomi | 13.2.2006 – 12.3.2006 |
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee matkailu- ja ravitsemisalalla käytännön tehtävissä ja esimiestyössä tarvittavat keskeiset matemaattiset menetelmät. Opiskelija tuntee keskeisimmät tutkimustyössä tarvittavat deskriptiivisten, määrällisten tutkimusmenetelmien perusteet. Opiskelija osaa hyödyntää SPSS-ohjelmistoa tilastollisen aineiston käsittelyssä ja deskriptiivisessä analyysissä.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Hyväksytty lähtötasotesti tai suoritettu matematiikan kertauskurssi.
Sisältö
Prosenttilaskun sovellukset, palkkalaskut, laina ja korko, annoslaskenta huomioiden painohäviön ja valmistushävikin, arvonlisäverotuksen perusteet, hinnoittelun perusteet, valuuttalaskut. Tilastotieteen perusteet ja tilastollisen aineiston käsittelyn perusteet SPSS-ohjelmistoa hyödyntäen.
Opiskelumateriaali
-Vuorenmaa, S. & Peltola, M. (2009). Annos ja asiakas. Ravitsemisalan matematiikkaa ja ammattilaskentaa. 3. uudistettu painos. Juva: WSOY.
-Karjalainen, L. (2004). Tilastomatematiikka. 8. painos. Mikkeli: Pii-kirjat.
-Lisä- ja harjoitusmateriaalit Moodlessa.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset. Tilastotiedeosion harjoitustyö.
Arviointimenetelmät
Kirjallinen koe. Tilastotieteen harjoitustyö. Annoskortit ja ruokalistahinnoittelu ravintolapalvelun ja ruokatuotannon tehtävään. Numeerinen arviointi (0-5).