VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Arkistoidut koulutukset > Hotelli- ja ravintola-ala (R-HR) > 2005 > Vuosi 2 > Budjetointi ja taloussuunnittelu (RHA0602)

Budjetointi ja taloussuunnittelu

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: RHA0602
Tyyppi: Pakollinen / Ammattiopinnot
OPS: R-HR 2005
Taso: Restonomi (AMK)
Opiskeluvuosi: 2 (2006-2007)
Laajuus: 3 op
Vastuuopettaja: Hautamäki, Timo
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset lukuvuonna 2006-2007

Tot.OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
130.10.2006 – 4.5.2007Timo HautamäkiSuomi9.10.2006 – 5.11.2006

Osaamistavoitteet

Opiskelija sisäistää taloudellisen suunnittelun ja seurannan merkityksen, osaa käyttää erilaisia suunnitteluvälineitä alan yrityksen toiminnan ohjaamisessa ja päätöksenteossa.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä 81 tuntia, mistä:
- työhjärjestyksessä olevaa opiskelua 18 tuntia
- itsenäistä opiskelua 63 tuntia.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Kannatavuuslaskenta

Sisältö

Alan tunnusluvut, investoinnit ja liikepääoma, rahoituslähteet, ennustettu keskiostos, keskiostokseen perustuva myyntiennuste, työvoimakustannusten suunnittelu, tulosennuste ja lainojen takaïsinmaksu

Opiskelumateriaali

- Ahonen, Koskinen & Romero (2009) Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Restamark. Luku 10 Taloussuunnitelma ja siihen kuuluvat liitteet.
- Selander, K. & Valli, V. 2007. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu ja ravitsemisalalla. WSOY.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Keskustelevat luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu, opintojakson sisältöä kattava etätehtävä.

Arviointikriteerit

5 = opiskelijalla ymmärtää erinomaisesti taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa erinomaisesti taloussuunnittelun teorian ja osaa itsenäisesti soveltaa tätä osaamistaan.
3 = opiskelijalla ymmärtää hyvin taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa hyvin taloussuunnittelun teorian ja osaa itsenäisesti soveltaa tätä osaamistaan.
1 = opiskelijalla ymmärtää taloudellisen suunnittelun tärkeyden, hän osaa taloussuunnittelun teorian ja osaa ohjatusti soveltaa tätä osaamistaan.

Arviointimenetelmät

- Tentti, 60 %
- Tehtävä: liiketoimintasuunnitelman budjetti (katso opintojakso RMA0401 Yrittäjyys II ), 40 %
- Numeerinen arviointi (0-5).


Takaisin