VAMK

Vaihda kieltä: English

Etusivu > Arkistoidut koulutukset > Energia- ja ympäristötekniikan koulutus (EY) > 2014 > Vuosi 1 > Johdatus tekniikan matematiikkaan (IYTP0203)

Johdatus tekniikan matematiikkaan

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: IYTP0203
Tyyppi: Pakollinen / Perusopinnot
OPS: EY 2014
Taso: Insinööri (AMK)
Opiskeluvuosi: 1 (2014-2015)
Laajuus: 4 op
Vastuuopettaja: Mäkelä, Jarmo
Opetuskieli: Suomi

Toteutukset lukuvuonna 2014-2015

Tot.Ryhmä(t)OpiskeluaikaOpettaja(t)KieliIlmoittautuminen
6I-EY-1N1.9.2014 – 20.12.2014Jarmo MäkeläSuomi15.8.2014 – 21.9.2014

Osaamistavoitteet

Opiskelija oppii perusasiat aritmetiikasta, algebrasta ja geometriasta. Hän osaa laskea yhteen, vähentää, kertoa ja jakaa kokonais-, murto-, ja reaalilukuja. Hän tuntee luvun potenssin ja juuren käsitteet, ja osaa soveltaa niiden laskusääntöjä. Hän ymmärtää, mitä tarkoitetaan käsitteillä funktio ja funktion kuvaaja, ja hän tuntee alkeisfunktiot, kuten esimerkiksi polynomi-, eksponentti- ja logaritmifunktiot. Opiskelija osaa reaaliluvuilla suoritettavan symbolisen laskennan perusteet, ja hän osaa ratkaista yksinkertaisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Tasogeometriassa opiskelija osaa suorakulmioiden, kolmioiden, ympyröiden ja suunnikkaiden perusominaisuudet. Hän osaa trigonometrian perusteet, ja hän osaa laske annetun kolmion sivujen pituudet ja kulmat. Avaruusgeometriassa opiskelija tuntee pallon, kartion ja sylinterin perusominaisuudet. Analyyttisessä geometriassa opiskelija osaa suoran, paraabelin ja ympyrän yhtälöt, ja osaa soveltaa niitä.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaistyömäärä on 108 h, josta työjärjestyksessä olevaa opiskelua 56 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

-

Sisältö

Luonnolliset luvut ja niiden peruslaskutoimitukset (yhteen-, vähennys- kerto-, ja jakolasku). Murtolukujen, desimaalilukujen ja negatiivisten lukujen peruslaskutoimitukset. Reaaliluvut, niiden potenssit, juuret ja laskusäännöt. Funktiot ja niiden kuvaajat. Polynomit, eksponenttifunktiot ja logaritmit. Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöt ja yhtälöryhmät. Tasogeometriaa: Suorakulmiot, kolmiot, ympyrät ja suunnikkaat. Pythagoraan lause. Perustrigonometriaa, sinilause ja kosinilause. Avaruusgeometriaa: Pallo, kartio ja sylinteri. Analyyttistä geometriaa: Suora, paraabeli ja ympyrä.

Opiskelumateriaali

Majaniemi: "Algebra I ja II" sekä "Geometria", Tietokotka Oy; Seppo Mäkinen: VirtuaaliAnkka.exe, VAMK; opettajan valmistama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Oppimisen perustan muodostavat oppitunnit, joilla käsitellään teoriaosa ja esimerkkejä. Oleellisena osana oppimista ovat kuitenkin oppitunneilla käsiteltävät harjoitustehtävät sekä itsenäisesti suoritettavat kotitehtävät. Pelkkä oppituntien seuraaminen ja sisällön painaminen mieleen ei riitä. Käytännössä omakohtainen pohdiskelu toteutuu parhaiten suorittamalla itsenäisesti kotitehtäviä, jotka ratkaistaan ja selitetään oppitunneilla.

Arviointikriteerit

Arvosana 1: Opiskelija osaa myöhempien opintojen ja työelämän kannalta välttämättömät opintojakson asiat
Arvosana 3: Opiskelija osaa hyvin hyödyntää opintojakson asioita
Arvosana 5: Opiskelija osaa luovasti soveltaa opintojakson asioita

Arviointimenetelmät

Kaksi välikoetta, kotitehtävät ja ohjatut laskuharjoitukset. Laskuharjoitustilaisuuksissa edellytetään aktiivista läsnäoloa fysiikan laboraatioiden tapaan. Kotitehtävistä pitää olla vähintään 25% suoritettuna.


Takaisin